ХУЗИНСЬКИЙ ІВАН АФАНАСІЙОВИЧ
ХУЗИНСЬКИЙ
ІВАН
АФАНАСІЙОВИЧ
гвардії єфрейтор Радянської Армії

История солдата

"Мій прапрадід ХУЗИНСЬКИЙ ІВАН АФАНАСІЙОВИЧ (23.05.1907 – 10.04.1993 р.р.)гвардії єфрейтор Радянської Армії, учасник боїв за визволення Відня в березні-квітні 1945 року. Пройшов всю Велику Вітчизняну війну. Закінчив війну у складі 3-го Українського фронту в Австрії у травні 1945 року. 3-й Український фронт - оперативно-стратегічне об'єднання радянських військ в Великій Вітчизняній війні. Утворений на південно-західному напрямку 20 жовтня 1943 на підставі наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 шляхом перейменування Південно-Західного фронту. У жовтні-листопаді 1943 р. війська 3-го Українського фронту в ході битви за Дніпро звільнили міста Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ, просунулися на захід від Дніпра на 50-60 км. В подальшому, діючи на криворізькому напрямку, силами 6-ї армії захопили плацдарм південніше Запоріжжя, а до кінця грудня разом з 2-м Українським фронтом утримували на Дніпрі великий стратегічний плацдарм. В жовтні 1944 р. - Лютому 1945 р. 3-й Український фронт частиною сил брав участь в Будапештської стратегічної операції. Його війська форсували Дунай і захопили плацдарм на його правому березі. У січні 1945 р. вони відбили контрудари противника, який намагався деблокувати оточену в Будапешті угруповання, а в березні, під час Балатонської операції, зірвали контрнаступ німецьких військ в районі озера Балатон. Успішне завершення цієї операції дозволило без оперативної паузи почати 16 березня у взаємодії з лівим крилом 2-го Українського фронту Віденську стратегічну операцію, завершити звільнення Угорщини, вигнати ворога зі східної частини Австрії і звільнити її столицю Відень. 15 червня 1945 р. на підставі директиви Ставки ВГК від 29 травня 1945 фронт було розформовано, польове управління фронту реорганізовано в управління Південної групи військ."

Страница солдата создана «Бессмертный Полк – Днепропетровск»