Маремкулов Мурадин Мухамедович
Маремкулов
Воинская специальность Стрелок, разведчик
Место рождения Российская Империя, Терская область, Нальчикский округ, аул Тлостаналиево (Аргудан)

Боевое подразделение 307 артиллерийский полк
Принимал участие Сталинградская битва

Воспоминания

"Из старинного кабардинского селения Аргудан перед войной было призвано много парней в ряды Красной Армии. Среди них был и Мурадин Мухамедович Маремкулов. В 1939-1940 годах он принимал участие в освобождении Западной Украины и Буковины и мужественно сражался против общего врага.
Войсковая часть, в которой служил красноармеец из Аргудана, стояла на берегу реки Прут. Здесь их обучали военному искусству. К этому времени он успел получить первый спортивный разряд, был одним из лучших стрелков, мастером стрельбы по движущимся мишеням. Из винтовки с первого выстрела поражал силуэт человека. В его памяти осталось первое дежурство в ночь с 21 на 22 июня 1941 года. Часовой стоял возле опушки леса. Ночь прошла спокойно. Мурадин любовался природой. Лес как лес, ничем не отличался от аргуданского лесонасаждения.
Раннее утро, птички просыпаются, каких только голосов не услышишь! Трава пахнет приятным ароматом. Даже листья на деревьях словно говорили: «Люди, как прекрасен этот мир, наслаждайтесь им!». К четырем часам утра немецкие самолеты, как стая ворон, накрыли чистое небо и нарушили покой. Затем прогремел взрыв бомб, снарядов. В
спешном порядке воинскую часть перевели на другое место, расположенное возле реки
Днестр, недалеко от городка Хотин. Вот здесь артиллеристы 307 полка показали свой талант, свою ненависть к незванным гостям.
Немало фашистов уничтожил в этом сражении мой дядя Мурадин Маремкулов. Произошло чудо: в затишье после артиллерийского
обстрела встретились два односельчанина - Мурадин Маремкулов и Масадин Суншев. Радости не было предела. Обнялись аргуданцы и поклялись, что не пожалеют сил и даже жизни для достижения победы над гитлеровскими захватчиками. Они выполнили свое обещание. Земляки своими частями были срочно эвакуированы и закрепились
недалеко от села Головач. Из-за численного преимущества фашистов над нашими бойцами приходилось в отступлении приспосабливаться к местности. В одном из кровопролитных сражений Масадин Суншев был тяжело ранен и отправлен в госпиталь.
Мурадин Маремкулов остался в строю. Сталинградская битва. 1942 год.
Вот, что вспоминал воин из Аргудана.
- Это было самое кровопролитное сражение. Тогда я находился в артиллерийском полку. Мы не отступали ни на шаг назад, уничтожали немецкие танки независимо от численного преимущества и превосходства врага.
За подвиг, проявленный в боях под Сталинградом, он был награжден орденом Красной Звезды. Вскоре сержанта зачислили в отряд разведчиков. Мурадин Маремкулов
вернулся домой. У него и его первой супруги Фатимат Унажоковой родился старший сын. Со своей второй супругой Хулой Маремкуловой воспитал пятерых детей. Активный участник войны приехал на родину инвалидом: получил общую контузию, закрытый перелом костей левого предплечья, левой берцовой кости. Тем не менее, помогал родному колхозу им. Ленина в выращивании кукурузы. Он отмечен орденом Отечественной войны первой степени, многочисленными медалями за храбрость и мужество, проявленные в борьбе с гитлеровцами. К сожалению, его уже нет в живых, военные невзгоды дали о себе знать. Живут вдова, дети и внуки, для которых муж, отец и дед на всю жизнь остался дорогим человеком."
- Л. Маремкулов, газ. "Лескенская Газета"

"Аргудан къуажэм щыщ цIыху куэд Хэку зауэшхуэм лIыгъэ зэрахьэу хэтащ.
Къуажэдэсхэм зауэ хъыбарыр ягу къыщагъэкIыжым деж япэу зи цIэ къраlуэхэм
ящыщщ нэмыцэхэм хьэжэпхъажэ
яхэзылъхьэу зэуа Жыгун ТIэхьир, зи нэр жан
артиллерист Сунш Мэсэдин, ротэм и командиру щыта Бжьэдыгъу Шамсэдин,
нэгъуэщI куэди.
Абыхэм яхэташ зи гугъу тщIыну Мэремкъул Мурадини. Ар ящыщщ революцэм и
вождышхуэ В. И. Лениным щIалэгъуалэм къыхуигъэна уэсятхэм къызэщIа1этауэ япэу комсомолым хыхьахэм. Къуажэр псэукIэщIэм зэрыхуэкlуэну гъуэгум тету щIалэр еджэрт икIи лажьэрт. Къуажэм щыщ щIалэгъуалэ гуп Краснэ Армэм ираджэ. Мурадин яхэташ 1939-1940 гъэхэм Западнэ Украинэмрэ Буковинэмрэ хуит къэзыщIыжахэм.
Мэремкъулыр зыхэт дзэ частыр Прут псым и Іуфэм хэщIапIэ ящIауэ къыIуст, щеджэу, загъасэу.
НикIукI-къикIукIыу хъумакIуэу здэщытым, Мурадин хуэмышыІэу мэз лъапэм къыщызэтеувыlэри, гъэмахуэ пщэдджыжь дахэм дихьэхыпауэ хэплъэу щ1идзащ.
Куэд дэмыкIыу а дахэм къыхозэрыгуэ бомбэхэр фийуэ къезыдзых кхъухълъатэхэмрэ шэ къэуэжхэмра. Нэмыцэ зэрыпхъуакIуэхэр къыттеуауэ арат.
Мэремкъулыр зыхэт 307-нэ артиллерийскэ
полкым куэд дэмыкIыу Днестр псышхуэм къы1ус Хотин къалэ ц1ыкIум деж зауэ гуащ1эр
щызэхеублэ. Фашист Іэджи абдежым щыхагъащІэ. Топышэхэр фийуэ нэмыцэхэм яхиут1ыпщхьэу Мурадин зэуап1эм зды1утым, и къуажэгъу Сунш Мэсэдин Iуощ1эри, мо дуней къутэжым Іэпл1эшхуэ щызэрашэкІ. Аргудан щIалитIыр зэхуэзэжын и пэ1уэкIэ Суншыр артиллерийскэ расчетым и наводчикыу Буг и Іуфэм щыІащ, бийм и танкыу
бгъу икъутащ. ТІуми псалъэ ят Хэкум, жылэм я напэр трамыхыу бийм езэуэну. ИкIи ар ягъэпэж. Ахэр зыхэт частым Полтавэ къалэм пэмыжыжьэу щыІэ Головач къуажэм деж быдап1э щеухуэ. Мыбдежым гитлеровцхэм хэщ1ыныгъэшхуэ щрат, бийм и танкрэ бронемашинэу куэд зэхакъутэ. Аргудан
мэкъумэшыщІэ щ1алит1ри я псэ емыблэжу мэзауэ. Ауэ мыбдежми частыр бийм къимыувыхьын папщ1э, п1алъэк1э къыщимыкlуэту хъуртэкъым. Зауэл1хэр иджы зыхыхьэ батареер Кременчуг - Полтавэ гъуэгушхуэм тохьэж. Куэд дэмык1ыу дзэм Харьков пэмыжыжьэу щыIэ Рождественскэ къуажэм деж быдап1э щещ1ри, зауэр зэщ1агъаплъэ. Бийм къаруущ1эхэр еуэк1э
къиут1ыпщырт. Батареем и командиру щытар грузин щ1алэ хахуэ лейтенант Хорадзет. Ар зауэм хок1уадэ. Иужьк1э на1уэ мэхъу, езыр дунейм ехыжами Советскэ Союзым и Л1ыхъужь ц1эр къызэрыфlащар. Хорадзе и ужьк1э батареем и командир мэхъу абы и
комиссару щыта Окунев И. A. Ари икъук1э командир хахуэт, гупсысэ куу, гулъытэшхуэ и1эт. Батареем зы сэлэти хэттэкъым ар ф1ыуэ
зымылъагъу. А щхьэц сырыху л1ы хахуэр игъащ1эк1э тщымыгъупщэжыну, ди гум 1эф1у къинэжащ - же1э Мурадин. Ди артиллеристхэм топышэр апхуэдизк1э псынш1эу яутlыпщырти, уеlусэ мыхъужу гъущ1ыпэр илъат. Гитлеровскэ сэлэт куэдым
я хьэдэр мыбдеж къыщанэ. Аргуэру къебгъэрык1уэу щ1адзэ танк щэ ныкъуэм нэсым. Ди зауэл1хэми къик1уэтыну я мурадтэкъым. А махуэ закъуэм ди дзэ л1ыхъужьхэм къызэпаудащ бийм и къебгъэрык1уэныгъэу блы.
Мэремкъул Мурадин зэуап1эм къы1уонэри, Сунш Мэсэдин уlэгъэ хьэлъэу къыIуаш. А хъыбарыр иту Мурадин абы и унагъуэм письмо хуетх. Мурадин игу къегъэк1ыж езыр зыхэта Сталинград зауэр:
- 1942 гъэм и ноябрь мазэр екIуэкlырт. Зэи
дунейм къыщымыхъуауэ зауэ гуащ1эм зыщиубгъуат Сталинград и Іэшэлъашэхэми езы къалэ дыдэми. Нэмыцэ фашистхәм къарууэ яІэ псори зэхуахьэсат, Волгэ дызэпрахуу къалэр щ1ым щыщ ящ1ыжыну.
Сэ сызыхэтыр противотанковэ артиллерийскэ полкырти, танк къык1уэц1рыпщхэм деуэрт. Ди зауэл1хэм зы лъэбакъуэк1и къикlуэтьну я мурадтакъым.
Царицэ псы Iуфэм деж къыщытт Мурадин зыхэт батареер. Топауэхэм бийм и танк куэд ягъэсат. Ауэ иджыри бийр увы1эртэкъым. Мэремкъулыр зыбгъэдэт топым танкит1 къыхуок1уэ. Япэ итым ирегъапщэри йоуэ.
Танкыр нап1эзыпэм и п1эм йоджэрэзыхь.
Жор ф1ыц1эжьыр зытедза етІуанэ танкри
къэмыувы1эу батареем къыхуокIуэ. Ар псынщ1эу гъунэгъу къэхъурт. Бийм и экипажым и мурадт ди расчетыр зэхипIытІэну. Ди зауэлІхэри зэкъуэхуауэ щыстэкъым йоуэри якъутэ. Мурадин и нэхэр къыщепхъуэри мэукlурий. «Сержант, къэтэджи л1ыгъэ зыхэгъэлъ!» - щхьэщохьэ и ныбжьэгъухэр, арщхьэк1э Мэремкъулыр къэтэджыфыртэкъым, шэ къутахуэм и куэм зыпхидзати, игъэундэрэщхъуат. И гъусэхэм щ1алэр къаІэтауэ щыІуахым, и нэхэр къызэтрихри, фашист танкым зэ еплъыжащ. А абрагъуэр къызэщ1энауэ мафІэм исырт. Мурадин мащІэу къыпогуфlыкIыжри, къомэх.
Абы зыкъыщищ1эжар медсанбатым Іэрыхьэу уІэгъэщым къыщыхута нэужькIэщ. Зэрыхъужу, частым егъэзэж. Советскэ Армэ л1ыхъужьым
Сталинград деж фашистыдзэр щызэтрекъутэри, къэнэжар гъэр къещ1. Иджы къикIуэт щыІэжтэкъым, ди щ1ыр хуит къэщ1ыжурэ, ипэкlэ к1уэтэн ф1экІа. Волгэ
Іуфэ щIалэм л1ыгъэу щызэрихьахэм папщ1э Краснэ Звезда орденыр къырат. Иджы Мурадин зыхэтыр армейскэ разведкэрт. Щ1ымахуэт. Нэмыцэ фашистхэм lуащхьэм
зыщагъэбыдати, ди дзэр ипэк1э к1уэтэну 1эмал къыратыртэкъым. 1уэхур зытетыр
къэщ1эн хуейт. Бийм быдап1э ищ1а Іуащхьэцэжьым махуэу уек1уэл1эфынутэкъым.
Жэщыр апхуэдизк1э кІыф1ти, нэм къыщ1э1эбэр плъагъуртэкъым. Разведчикхэр хужьу хуэпауэ епщылIащ Іуащхьэм. Нэху мэщ. Разведчикхэр, зыхагъэпщк1уауэ, щ1ым хэлъщ. Гу лъатэ уэздыгъей гуэрэн зэхэтым щыщ зым и щхьэк1эм нэмыцэ снайпер-разведчик тесу. Арат фашистхэр къэзыгъауэр. Мурадин зэрыфочауэ бэлыхьыр ищ1эрти, командирым
абы нащхьэ хуещ1, «къеудых ар» жыхуиlэу.
Иоуэри къреудых. Зыкъомрэ щыму йок1уэк1. Иужьк1э ди дзэр тоуэри бийр ирегъэкІуэт.
Мэремкъул Мурадин Хэку зауэшхуэм щызэрихьа лIыгъэм папщ1э наградэу кърат,
Краснэ Звезда орденым нэмыщ1, «За отвагу» медалыр, нэгъуэщ1 медаль куэд. Щ1ыхь грамотэ зыбжанэ. Мурадин зауэр имыух
щ1ык1э уІэгъэу къегъэзэжри унэм щохъуж. Иужьк1э колхозыр зэф1эгъэувэжыным
жыджэру холэжьыхь. Ленин орденыр зезыхьэу Лениным и ц1эк1э щы1э колхозыр гъавэ бэв къэгъэкIынымкIэ къэрал псом цІэры1уэ щызыщ1ахэм ящыщ зыщ Мэремкъулри. Илъэс зыбжанэкIэ ар лэжьащ полеводу, правленэм и члену. Школми КультурэмкІэ унэми щекІуэкІ зэІущ1эхэм Мурадин сыт щыгъуи щыплъэгъунущ."
- Балъкъэр Къ. "Волга Іуфэ щызэуащ. - Ленин гъуэгу, 1981, июным и 5-м."
Балкаров К. "Воевал на Волге [М. Маремкулов из с. Аргудан Урван. р-на. Фото]." - Кабард.