Мороз Федор Акимович
Мороз
Федор
Акимович
Старший сержант

История солдата

68 років пройшло з того часу, як прозвучали залпи салюту на честь перемоги над злим ворогом у Великій Вітчизняній війні. Але і зараз свято Перемоги для кожної людини є хвилюючим, із смаком сліз. Воно болем відгукується в серці, оскільки немає, напевно, жодної української сім'ї, якої не торкнулася б війна, хто б не втратив в цьому пеклі близької людини. І коли в сонячний день 9 травня дивишся, як вітер тихо гойдає крони дерев, як весело галасують діти, мимоволі згадуються рядки: Поглянь у вікно! Твоя це перемога Це дружба і братерства пам'ятник живий. Це поле, цей сад, цей порив твій і мій Це в нескінченність прокладена дорога! («Війна«) Але такий жорстокий і кривавий шлях потрібно було пройти нашим воїнам заради того, щоб День Перемоги настав. В ім'я світу і щастя Батьківщини вони готові були йти на смерть, оскільки їх свідомість ні за яких обставин не могла прийняти думку, що рідна земля буде поневолена фашистами: У нас клятва єдина і воля єдина Єдиний в нас клич і порив : Ніколи, ніколи не буде країна Рабою фашистських катів. (Г. Бажан. «Клятва») У людській пам’яті не згаснуть славні імена тих, хто наближав велику перемогу 45-го, хто боронив рідну землю від фашизму. Звідки ж черпав силу наш народ для боротьби з фашистами. У цій страшній бійні брав участь і мій прадідусь Мороз Федір Якимович. Він народився 8 лютого 1912 року. Закінчив школу, вивчився на машиніста і працював на залізниці Нижньодніпровськ-Вузол. У 1938 році у нього народилася перша донька Рая, потім у травні 1941 року – друга донька , моя бабуся Валя. У молодої сім’ї було стільки задумів, захоплень… «Від Радянського Інформбюро…» - ці слова враз обірвали все. Прадідусь, як і усі інші чоловіки, потрапив на лінію фронту у піхотинську частину № 11798. Тепер набатом стукотіла одна думка – захистити Вітчизну, рідну землю, свою сім’ю від посягань ворога. І ця можливість не заставила на себе чекати. У липні 1941 року дід Федір разом із своїми однополчанами перебували на Бобруйському направленні. Оборона німців була дуже сильно укріплена. Вибухи, кров, рани, смерть, пожежі, зруйновані будинки, страждання і сирітство - усе це довелося пережити їм насправді. Цей бій був дуже важким, це був справжній прорив, для дідуся він закінчився перебуванням у госпіталі. Поранений, увесь занурившись в мріяння, довго не міг зрозуміти, де він знаходиться, хоча мозок постійно чіпляється за знайомі картини із його минулого. Тільки-но Федір Якимович трохи піднявся на ноги, став проситися знову на лінію вогню. У грудні 1942 року полк, до якого потрапив дідусь після шпиталю, був направлений під Сталінград. Розуміючи, яке значення має Сталінград для нашої країни, воїнам був даний наказ: «Стояти і про смерть забути. Вибивати танки. Битися до останньої краплі крові»! І солдати виконали наказ. Радянські воїни вистояли, не пустили фашистські танки в Сталінград. Битва була жахлива, але вони все-таки перемогли. Горіло усе: і танки, і люди, здавалося навіть, що горить сніг. Люди гинули, прекрасно розуміючи, що вони віддають свої життя в ім'я свободи, в ім'я майбутніх щасливих поколінь. Дідусь знову отримав поранення та потрапив до шпиталю, де він знаходився майже три місяці. А далі бій на Курській дузі. Навесні 1943 року на радянсько-німецькому фронті було відносне затишшя. Обидві сторони готувалися до вирішальної сутички. Старший сержант Мороз Федір Якимович знав, що він не може помилитися ні на один крок, бо за ним ідуть його однополчани і від нього в певній мірі залежить їх життя. Втрати обох сторін були величезними, але мужність, воля та безстрашність наших солдат допомогли вистояти і не дати спроби фашистам перехопити ініціативу. Ворог перейшов до оборони. Наші солдати раділи, вони бачили, що моральний дух німецьких військ був підірваний. З вірою у майбутню перемогу піхотинці поступово рухалися до Берліну то наступаючи, то переходячи до оборони. У травні 1945 року дідусь дійшов до Берліну. Там його зустріла радісна звістка про довгождану перемогу. У ті весняні дні закінчився великий шлях, позначений багатьма жертвами. І наш святий обов'язок - завжди пам'ятати про тих, хто загинув на війні. Скільки існує світ - стільки і існують війни. На жаль, війни роблять не народи, а лише окремі фігури. Стільки історій існує про те, як із-за дрібниці починалася війна. Так легко підбурити на національну ворожнечу – і так важко зупинити кровопролиття. А життя у людини лише одне, і воно не повториться. Ніхто не має права забирати життя іншого, оскільки немає більшої цінності у світі, чим людське життя. Постійно на земній кулі йдуть війни. Щодня хтось десь воює, помирає. Для усіх навіть співчуття не вистачить. Цікаво чи змогли б зараз проявляти такий патріотизм, чи здібні на подвиги наші сучасники? За участь у Великій Вітчизняній війні мій прадідусь Мороз Федір Якимович отримав такі нагороди: «Медаль за перемогу над Німеччиною у ВВВ», Орден ВВВ першого ступеню, 6 ювілейних медалей, а також Подяка Сталіна «за участь в боях прориві сильно укріпленої оборони німців, що прикривала Бобруйське направлення».

Страница солдата создана "Бессмертный Полк-Днепропетровск"

Воинская специальность Старший сержант