Шавурин Петр Иванович
Шавурин

История солдата

Чого найбільше не люблять хлопці? Думаю не помилюсь, якщо скажу: слухатися. Слухняність-це основа порядку, без нього світ зруйнувався б. І коли вчитель вимагає: виконуй домашні завдання, переходь вулицю на зелене світло,- він робить це не аби прислухатися, а з необхідності. Так от, людині конче необхідно вміти коритися наказу, тобто виконувати загальноприйняті норми, які справді потрібні для нормального, безпечного життя. Важко підкорятися старшому, ще важче-самому собі, бо власну слабкість завжди можна виправдати. Її сила здатна творити чудеса. Я знаю людину, яка добилася успіхів тільки завдяки своїй залізній волі, всупереч звичайним уявленням про межі людських можливостей. Це Шавурін Петро Іванович, почесний громадянин м. Дніпропетровська, нагороджений двома орденами Леніна, орденами Вітчизняної війни І ступеня, орденами Червоної Зірки, медалями, Герой Радянського Союзу. Воював до кінця війни . Не раз потрапляв у складні ситуації, життя неодноразово було на волосині. Одного разу, коли ворожий «Юнкерс» переслідував його, закінчились патрони, він, вибравши момент, наніс удар гвинтом свого літака. Це був таран, приземлявся уже на парашуті. Таке могло відлучити від неба будь-кого. Але П.І.Шавурін знову сів за штурвал. Як йому вдалося повернутися в стрій – Шавурін П.І. не розповідав. Але неважко здогадатися, яких зусиль і душевних, і фізичних йому довелося докласти, щоб знову сісти у літак. Не кожному випадуть такі випробування, але тверду волю, вміння підкорятися (передусім собі) нам слід виховувати уже негайно. Цьому вчить приклад життя П.Шавуріна. Гармаш Поліна, 5-А кзо сзш № 63