Сыроватский Иван Васильевич
Сыроватский
Рядовой
Место рождения Россия, Якусткая АССР Усть-Алданский район

Завершение боевого пути Россия, Орел - Германия

Воспоминания

1942 сыллаахха от ыйын 15 күнүгэр ыҥырыллыбыта. Сэрии активнай кыттыылааҕа. Фроҥҥа 2 N-дээх пулеметчик буолар уонна 1943 сыл от ыйын 3 күнүгэр Орел куорат анныгар сэриилэһэ сылдьан билиэҥҥэ түбэһэр. Кинини билиэҥҥэ түбэспиттэри кытта Белоруссия нөҥүө Германияҕа атаарбыттара. Кини икки сылы быһа лааҕырадары кэрийиитэ саҕаламмыта. Сэрии бүтүөр диэри элбэх эрэйи көрсүбүтэ. 1947 сыллаахха демобилизацияламмыта.

После войны

Дойдутугар этэҥҥэ эргиллэн кэлэн күүстээх үлэҕэ туох баар күүһүн харыстаабакка үлэлээбитэ. Колхоз, совхоз төһүү үлэһитэ, булчута кини этэ. Олоҕун тиһэх күннэригэр диэри муҥханы салайара, күүстээх муус алларааччы этэ. Элбэх оҕо, сиэн, хос сиэн кини олоҕун салгыыллар. Иван Васильевич 1985 сыллаахха Кыайыы 40 сылын юбилейын аҕыйах хонук иннинэ ыарахан ыарыыттан олохтон туораабыта.