Улько Яков Григорьевич
Улько
Яков
капитан / авиационный механик

История солдата

Яків Григорович народився 22 лютого 1922 року в селі Климівка, Карлівського району, Полтавської області. Закінчивши восьмий клас у 1937 році, їде навчатися до Красноградського сільськогосподарського технікуму. Яків Григорович мріяв працювати агрономом в своєму рідному селі. У 1941 році, коли про війну все частіше починали ходити чутки, у хлопця був випускний, а вже згодом чутки стали дійсністю.

Яків Григорович з перших днів рвався на фронт, з 15 вересня 1941року його було призвано Красноградським РВК, Харківської області,  але за браком досвіду його відправляють вчитися до Харкова на авіа механіка. А з 1943 року війна розпочалася і для нього в 949 штурмовому авіаціонному полку 211штурмовій авіаціонній дивізії. Разом з якої вони рухалися від Полтави, через Білорусь в Литву де Яків Григорович отримав нагороду – Орден Червоної зірки (30 листопада 1944 року). У нагородному листі було записано так:

«З час перебування на фронті проявив себе виключно дисциплінованим, технічно грамотним авіаційним механіком… В період прорива оборонної смуги на Вітебскому та Рижскому направленням його літак робив по 3-4 бойових вилетів щодня. Вдень підготовлювали літак до вильоту, а вночі, разом з зброярем, чистили пушки і кулемети. Втоми не знав, а завжди подавав приклад героїзму та мужності. За добросовісне відношення до праці і відмінні знання з механіки від командування має 13 подяк».

Окрім Ордену Червоної зірки, Яків Григорович має нагороду Орден Вітчизняної війни ІІ ступеню, за мужнє виконання свого обов’язку в екіпажі літака при виконанні бойового завдання.

16 листопада 1945 року був відправлений у відставку в званні капітана, після чого, як і мріяв у дитинстві, відправляється працювати в сільське господарство, але вже села Хрестище, де займає посаду головного агронома. Улько Яків Григорович повернувся з війни героєм, не кожен може похизуватися подібними відзнаками. Але незважаючи на це був людиною скромною, та згадувати воєнні роки не любив.

Воинская специальность авиационный механик
Место рождения с. Климовка Полтавская обл. Карловский р-н