Вовкозуб  Олексій  Кирилович
Вовкозуб

Олексій

Кирилович
Старший сержант

История солдата

Народився 14.08.1925 року в селі Малософіївка Криничанського району. Закінчив 7 класів Малософіївської СШ у 1940 році, був в окупації до жовтня 1943 року. 15.10.1943 року визволяли Криничанський район, о 14.00 Олексій Кирилович був призваний військоматом на фронт. Звільняв с.Гуляйполе Криничанського району. Зі спогадів – « Перший бій був для мене під селом Сорокове. Потім повернули на Затишне, Смоленку, Благодатне і потім Гуляйполе. 195 стрілкова дивізія, автоматчик. Після звільнення Гуляйполя, звільняв Первомайське, О-Білівку до хутора Високе. 2 місяці в обороні. Жорстокі бої були, бо німці не хотіли звільняти П’ятихатки . 31.12.43 р. пішли в наступ і звільнили Велику Софіївку, знову 2 місяці в обороні. В березні 44 року пішли на Девладово, Кривий Ріг і до Нового Бугу. Тут вручили взвод, присвоїли звання ст..сержанта. З цим взводом дійшов до Молдови. Під полустанком Кочургани отримав поранення грудей. Був ешелоном відправлений до ст.. Дніпродзержинськ (2 місяці везли). На Сировца, де школа, був госпіталь, де лікувався до серпня 1944р. Потім направили в 5 гвардійський механізований танковий корпус ІІ гвардійської механізованої танкової бригади, помічником ком.взвода. Листопад 1944 р. знову фронт. Звільняв Львів, Перемишль, форсував Віслу, звільняв Варшаву. Де був поранений осколком і лікувався в сан часті, але з фронту не пішов. При штурмі Берліна був важко поранений і контужений. 09.05.45 р. лежав в госпіталі. Після цього 89 прикордонний отряд 9 погранзастави – старшина і секретар комсомольської організації. 1947 рік - повернення на західний кордон м.Мостіцка Львівської області – інспектор контрольно-пропускного пункту КПП, 1950 р. направлений в органи МГБ м. Дніпропетровська. 22.05.50 р. отримав направлення на посаду інспектора Щорського району. 25 років працював дільничим інспектором, звання – майор. Потім звання полковника МВД України. НАГОРОДИ: Орден слави ІІІст. ; орден Отечественной войны; орден за Мужество; орден за визволення України ; медаль за Победу над Германией; Медаль за от вагу;….. Всього 35 орденів та медалей. Інвалід ВВВ.

Воинская специальность Старший сержант